2016-105

EMAIL-MITTEILUNGEN

2016/1

Acéllemezek kobalt és nikkelmentes zománcozása (4. rész)

H. Bornhöft, S. Striepe, J. Deubener

Üvegszerű és üveg-kerámia funkcionális bevonatok üvegeken és fémeken

M. Amlung, P. William de Oliveira, P. Rogin

A tisztán üvegszerű bevonatok korrózióval és kopással szembeni ellenálló képessége egészen 500 C°-ig régóta ismert. Ennek alapján, új üveg-kerámia bevonatot fejlesztettünk ki, mely ezt a hőmérséklet határt 900 C°-ig kitolja a védelmi tulajdonságok romlása nélkül. Ráadásul a kopásállósági és könnyen tisztíthatósági tulajdonság az olyan kerámia alkotókkal mint a SiC, kapcsolatos.

Ezeket az eredményeket úgy értük el, hogy az üveg mátrixot egyesítettük a kerámia mátrixal, mely 500-900 C° közötti szinterezés után nagyobb stabilitást mutatott, mint a tisztán üvegszerű mátrix.

A korrózióállósági és kopásállósági vizsgálatok azt mutatták, hogy az ismert alkáli üveg tipusú mátrixok ellenálló képessége megnövelt keménységgel párosult, a kerámikus alkotók mennyiségétől függően. Ez a megnövelt keménység a későbbiekben rugalmas és formálható bizonyos mértékben.

További előnye az új bevonatnak hogy a könnyű tisztíthatóság tribológiai tulajdonságokkal párosul. Különösen, ha a bevonatot inert atmoszférában 500-800 C° között szinterezik. A vízzel szembeni érintkezési szög 100° körüli, a számított felületi energia 20 mJ/m2, ami ezeken a hőmérsékleteken állandó.

A tribometrikus vizsgálatokhoz az acélon levő üveg kerámia bevonatot atmoszférikus légkörben 800 C° -on tömörítettük, és CSM berendezéssel vizsgáltuk. A bevonat az acélgolyókkal szemben ellenálló volt. Ellenállóbb volt, mint a golyó, ami saját magától is megkopott, és többé nem lehetett használni.

Az új bevonat kiválóan egyesíti üvegszerű bevonatokat (korrózióval szembeni és kopás/karcolással szembeni ellenállás) és a magas hőmérsékleten stabil kerámiakat (tapadásmentes és rugalmas tulajdonsággal) szinterezés által.