Email - Mitteilungen - 2016/2 fordítása

Acélszalagok felületi térképe és a kiválasztott érdességi paraméterek

M. Bretschneider, J. Schöttler

Lumineszcens tulajdonsággal rendelkező innovatív zománcok jellemzése

S. Rossi, A. Quaranta, L. Tavella, A.M. Compagnoni

A tűzzománcokat korrózióvédelmi és dekoratív céllal alkalmazzák fémeken. Köszönhetően üveges természetének, az ilyen rétegek kiváló magas hőmérséklettel szembeni ellenálló képességgel és kiváló korrózióvédő tulajdonságokkal rendelkeznek. Az utóbbi években kutatások megpróbálták kombinálni a különböző funkcionális tulajdonságokat, mint pl antibakteriális tulajdonság és optikai tulajdonságok, a korróziós és magas hőmérsékleti tulajdonságokkal.

A lumineszcencia az anyagok optikai tulajdonsága, mely abból áll, hogy az anyag látható fényt sugároz ki UV sugárzás hatására. Lumineszcens anyagok, mint a polimerek, szerves bevonatok és tinták már a piacon vannak. De ezek a termékek szerves színezékeken alapulnak, melyek gyakran nem állnak ellen a természetes öregedésnek, az UV sugárzásnak és kemikáliáknak.

Továbbá, a szerves bevonatok nem alkalmazhatók magas hőmérsékleten. A lumineszcens zománcbevonat fejlesztése érdekes lehetőség lehet, mellyel az eddigi hagyományosan jellemző funkcionális tulajdonságok mellett a lumineszcencia is megjelenhetne. Ez a cikk a lumineszcens zománcokkal foglalkozik keresve a kereskedelmi célú alkalmazásokat (kültéri bútorok alkatrészei, belsőépítészeti elemek, biztonságtechnikai alkalmazások).

Ez a hozadékos tulajdonság érdekes lehet olyan alkalmazástechnikáknál, ahol a lumineszcens festékek nem alkalmazhatók. A zománcban a lumineszcens hatás ritka földfémeket tartalmazó, mint az európium és a diszprózium, szervetlen színezékek hozzáadása útján valósul meg. A lumineszkálás a színezékben az európium ionok elektronátmenete által szavatolt; míg a diszprózium ionok a hosszú után világításért felelősek. A bevonat jellemzőit az európium és diszprózium mennyiségének függvényében vizsgálták. Különféle vizsgálati módszereket használtak a bevonatok optikai tulajdonságainak jellemzésére. Öregedést gyorsító vizsgálatokat és mechanikai roncsolási teszteket alkalmaztak ezen fontos tulajdonságok maradandóságának megállapítására.

Hungarian