Enameris: díszítés három dimenzióban (3D)

Az „Enameris” egy új eljárás, amely lehetővé teszi háromdimenziós zománcozott felületek díszítését. Az eljárás igen nagy lehetőségeket rejt a termékek variálhatóságára a piacon. Az eljárással megvalósítható díszítés eredetére nézve szervetlen, és garantáltan megőrzi a zománcozott felületen kialakított összes tulajdonságot. A díszítési folyamat a már bezománcozott darabon történik, és speciális berendezést igényel, amit az „Enameris” technológiával szállítanak.

A zománcozott darabokat díszítés előtt tisztítani kell. Ezért nagy gondot kell fordítani a zománcozott darabok kezelésére és tárolására a díszítési folyamat előtt. A mintafelvivő berendezést hűvös, száraz helyen kell elhelyezni.

Az „Enameris” technológia az alábbiakat tartalmazza:

  • A mintázat: vízoldható filmre zománcalapú festékkel rotációs mélynyomás technikával felvitt minta, tekercselve érkezik. A mintázat különböző formák, színek és hatások széles választéka: határt csak a tervező fantáziája szab.
  • A mintafelvivő berendezés alapvetően két részből áll: egy desztillált vizet tartalmazó tartályból, és egy számítógéppel vezérelt merítő rendszerből.

Az eljárás termelékenysége jelentős mértékben függ a díszítendő darabok méretétől és típusától.

(Smalto Porcellanato Tecnologia e Mercati" Year 2004 n.3)